Kitt Johnson

Rare is the choreographer who can say a great deal
with very little.
Anna Kisselgoff, New York Times

Koreograf og danser Kitt Johnson er en ener på den danske danse- og performancescene. Gennem mere end 30 år har hun udviklet sit særegne kunstneriske univers: minimalistisk, ekspressivt og innovativt. Hendes arbejde er karakteriseret ved en ekstrem kropskontrol og en enestående fornemmelse for enkle, men effektive sceniske virkemidler, hvormed hun skaber intense fysiske billedtransformationer, der udforsker de dybeste lag af den menneskelige eksistens.

Kitt Johnsons baggrund er inden for atletik på eliteniveau, moderne og ny dans, contact improvisation, butoh, marshall arts og tysk ekspressionistisk teater.

Kitt Johnsons varemærke er soloformen, men repertoiret spænder vidt og rummer også flere ensemble-forestillinger, samtidscirkus- og stedsspecifikke værker samt børne- og familieforestillinger. Hun har desuden arrangeret og kurateret en række festivaler i X-act regi, bl.a. det stedsspecifikke koncept MELLEMRUM og den internationale samtidscirkusfestival Copenhagen Circus Arts Festival / C!CAF, med det mål at skabe platforme for dialog og udveksling i det nationale såvel som internationale scenekunstmiljø.

Med deres universelle temaer og minimalistiske udtryksform er Kitt Johnsons værker attraktive i international sammenhæng, og hun har siden karrierens begyndelse turneret vidt og bredt både i Danmark og udlandet.
Udover arbejdet med egne værker er Kitt Johnson løbende engageret som kunstnerisk konsulent på andre scenekunstprojekter. Hun er desuden en eftertragtet foredragsholder, underviser og workshoparrangør i forskellig regi.

Kitt Johnsons virke er gennem tiden blevet anerkendt med en lang række priser, nomineringer og legater i Danmark og internationalt. I 1999 blev hun med forestillingen Stigma nomineret til en Reumert og modtog desuden Statens Kunstfonds pris for samme; i 2003 vandt hun en Reumert i kategorien bedste danseforestilling for forestillingen Spejlet; i 2011 var hun igen nomineret til en Reumert med forestillingen DRIFT. I 2003 blev hun placeret på New York Times top 10 over årets danseoplevelser med forestillingen Spejlet, og ditto på NOW Torontos liste i 2004 med forestillingerne The Lemonkeepers og Stigma. Kitt Johnson har derudover modtaget bl.a. Danske Sceneinstruktørers Ærespris 2008, Ole Haslunds Hæderslegat 2009, samt prisen for mest innovative værk for forestillingen DRIFT på scenekunstfestivalen INFANT i Serbien i 2013 – ligesom hun har været nomineret til en række priser, bl.a. en DORA for Årets Danseforestilling med forestillingen Rankefod i Toronto i 2009 og Danske Teaterjournalisters pris Teaterpokalen i 2011. I 2015 vandt hun en Reumert i kategorien Årets Danser 2015 for forestillingen POST NO BILLS, som samme år også indbragte hende en af de eftertragtede præmieringer fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst. I 2018 modtog Johnson Statens Kunstfonds Hædersydelse, i 2019 Håbets Pris, der uddeles af Institut for Folkeligt Teater & Dell’Arte International, California, og senest i 2020 Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris.

Reumert 2015
Reumert-uddelingen 2015: Årets Danser i soloen POST NO BILLS.

Se Kitt Johnsons CV i uddrag her

Se portrætfotos af Kitt Johnson her

Læs Kitt Johnsons tanker om egen praksis her

 

Foto: Martin Tulinius
Performer: Kitt Johnson