”… jagten på det ukendte åbner alle sanser og de realistiske omgivelser glider umærkeligt over i kunstudtrykket. Pludselig er alle huse og gader en del af kunsten – også vi selv, som bevægende publikum. Man observerer ikke kunstrummet, man tager del i det… rejsen er unik, spontan og meget levende”.
Stian Omenås, lokal tilskuer, Moss, 20/9 – 2016.

>Fotos fra tidligere encounters.
>Pressecitater.

Konceptet
MELLEMRUM encounter er Kitt Johnsons stedsspecifikke koncept, hvor hun i tæt parløb med lokale kunstnere hvor som helst i verden skaber en lokal festival i miniformat bestående af guidede byvandringer med stedsspecifikke iscenesættelser undervejs.

MELLEMRUM encounter konceptet udspringer af den omfattende MELLEMRUM biennale, som Kitt Johnson arrangerede og kuraterede fire gange i København i årene 2008-14. MELLEMRUM biennalen fandt første gang sted i 2008 i Københavns Indre By, i 2010 på Nørrebro, i 2012 på Vesterbro, og i 2014 kom turen til Sydhavnen. Biennalen fik fra første færd en overvældende positiv modtagelse blandt både deltagere og anmeldere, som bl.a. resulterede i en nominering til Årets Bedste Teateroplevelse 2008 på aok.dk.
MELLEMRUM biennalen har sin egen arkiv hjemmeside her med både videomateriale og anden information: www.mellemrum.info

Formålet med konceptet MELLEMRUM encounter er bl.a. at skabe et rum og en platform for kunstnerisk udveksling. MELLEMRUM encounter festivallerne er desuden lokalt forankrede og skabes i tæt dialog med beboerne i området. Konceptet er således karakteriseret ved en høj grad af gensidighed, samarbejde og nysgerrighed, både kunstnerisk og kulturelt, og formålet er ikke alene at frembringe et kunstnerisk produkt, men også at facilitere mødet og dialogen kunstnere imellem og mellem kunstnere og lokale beboere i det pågældende område.

Selve festivalen forløber som en helt usædvanlig byvandring, hvor publikum oplever et udsnit af byen eller lokalområdet fra nye sider. MELLEMRUM guiderne fører os gennem området til gemte og glemte, kendte og ukendte steder, og undervejs møder vi en række performances, der er skabt specifikt til byens eller områdets rum af de udvalgte kunstnere. Med MELLEMRUM encounter er det et håb at give både publikum og stedets lokale beboere mulighed for at opleve byrummet gennem en performativ optik – at genopdage det ekstraordinære i det ordinære.

Et MELLEMRUM encounter forløb kan antage mange forskellige former og variere i længde og struktur; nogle gange strækker forløbet sig over flere år og er opdelt i adskillige faser, andre gange er forløbet komprimeret til én kort proces på fx fire uger i alt. Formen og indholdet tilpasses i forhold til lokale forhold og behov. Der vil dog altid være:
1) en indledende researchfase, hvor Kitt Johnson bliver bekendt med lokalområdet og de udvalgte lokale kunstnere – eller selv deltager i kurateringen af disse, fx ved hjælp af workshopauditions.
2) en undersøgende fase hvor Kitt tager forskellige arbejdsformer omkring det stedsspecifikke i brug, fx laboratorier, workshops og masterclasses for og med de udvalgte kunstnere.
3) en skabende fase, hvor selve den stedsspecifikke festival bliver til, og hvortil Kitt Johnson også selv i nogle tilfælde skaber et stedsspecifikt værk.

Alle MELLEMRUM encounters har i øvrigt karakter af residency ophold, idet Kitt Johnson bor og arbejder i det pågældende lokalsamfund gennem en kortere eller længere periode.

Video fra MELLEMRUM encounter Moss.

Kommende MELLEMRUM encounters:
Rudkøbing,
juni 2018 – se mere her.
Seoul, oktober 2019.

Her har MELLEMRUM encounter været:
Moss 2016 – Andros 2016Macao 2015 – Budapest 2015 – Sri Lanka 2015 – Macao 2011-13 – Zagreb 2011 – København 2011 – Athen 2009
For mere info om ovenstående encounters – klik her.

NB! Læs interview med Kitt Johnson om det stedsspecifikke, fra KIT’s ‘Changing Metropolis III’ (juni 2016) her.

Foto: Fra festivalen ‘OFF SITE’, der blev til som et MELLEMRUM encounter i samarbejde mellem koreograferne Candy Cook og Kitt Johnson, Macao 2015.

Fotograf: Ao Ieon Mike. Performer: Candy Kuok.